Παξοί
Οι Παξοί ή αλλιώς το «Νησί του Ποσειδώνα» βρίσκονται κάπου ανάμεσα στις ακτές της Ηπείρου και την Κέρκυρα στο πέλαγος του Ιονίου. Ένα νησί γνωστό για τα κρυστάλλινα νερά του και τις μαγικές παραλίες του. Ο μύθος λέει πως ο Ποσειδώνας, θέλοντας να δημιουργήσει μια ερωτική φωλιά για αυτόν και την Αμφιτρίτη, χτύπησε με την τρίαινά του το νοτιότερο άκρο της Κέρκυρας κι έτσι σχηματίστηκε η μικρή συστάδα νησιών και βραχονησίδων των Παξών και των Αντίπαξων. Το αποτέλεσμα που δημιουργήθηκε είναι μια παραμυθένια εικόνα, γι’αυτό και οι κάτοικοι των Παξών έκαναν την τρίαινα έμβλημα του νησιού. Είναι ένα καταπράσινο νησί, με γαλαζοπράσινα νερά και εντυπωσιακές σπηλιές, γραφικά ψαροχώρια και απίστευτες παραλίες. Ένας πραγματικός παράδεισος, καταμεσής του Ιονίου, του οποίου κάθε του γωνιά μοιάζει λες και ξεπήδησε από πίνακα ζωγραφικής.
Γάιος
Είναι η πρωτεύουσα των Παξών και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά των Παξών και σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι. Όπως και στα υπόλοιπα Επτάνησα, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του έχει αναλάβει τη διακόσμηση του καταπράσινου φυσικού τοπίου, με κτίρια και αρχοντικά, τα χρώματα και το ύφος των οποίων με παραπέμπουν σε αλλοτινές, πιο ρομαντικές εποχές. Στην είσοδο του λιμανιού βρίσκονται τα δυο κατάφυτα νησάκια , αυτά της Παναγίας και του Αγίου Νικολάου. Το δεύτερο μάλιστα, έτσι όπως είναι τοποθετημένο, σχηματίζει ένα εντυπωσιακό φιόρδ, ενώ πάνω του υπάρχει το γνωστό Ενετικό Κάστρο.
Λογγός
Σε απόσταση 5,5 χλμ. βορειότερα του Γαΐου βρίσκεται το μικρό παραθαλάσσιο μέρος, ένα ψαροχώρι με ξεχωριστή γοητεία που ακούει στο όνομα Λογγός. Αν υπήρχε ορισμός τού πώς πρέπει να είναι ένα κλασικό επτανησιακό χωριό, νομίζω πως θα τον προσέγγιζε με πολύ μεγάλη πιστότητα. Τοποθετημένος γύρω από το μικρό λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες, με πετρόκτιστα κτίρια, πολύχρωμα παράθυρα, παλιούς μύλους στους τριγύρω λόφους και το πράσινο από τα πεύκα και τις ελιές να προσθέτει περισσότερο χρώμα, θυμίζει Κιόνι ή Φισκάρδο, στο πιο ανεπιτήδευτο και φυσικό τους όμως. Κάτι που τον κάνει να ξεχωρίζει.
Λάκκα
Είναι ένα μικρό ψαροχώρι, με ένα γραφικό λιμανάκι στις βόρειες ακτές του νησιού, ακουμπισμένο στο βάθος ενός απάνεμου κόλπου. Περικυκλωμένη από καταπράσινους λόφους, η Λάκκα, αφήνει την πυκνή της βλάστηση να φτάσει μέχρι την άκρη της θάλασσας. Ο μικρός οικισμός αποτελείται από μερικές δεκάδες μικρά πέτρινα γραφικά σπιτάκια. Τ΄όνομά της η Λάκκα, το οφείλει στους Σουλιώτικης καταγωγής κατοίκους της οι οποίοι, κυνηγημένοι από τον Αλή-Πασά κατέφυγαν στους Παξούς. Από τα αξιοθέατα του οικισμού ξεχωρίζει η βυζαντινή εκκλησιά της Υπαπαντής, η οποία χρονολογείται από το 1600. Η εκκλησιά διαθέτει ένα εντυπωσιακό καμπαναριό και ένα υπέροχα φιλοτεχνημένο τέμπλο. Στη Λάκκα θα βρείτε και τον πέτρινο φάρο ο οποίος χτίστηκε το 1832. Ο φάρος έχει ύψος 36 μέτρα ενώ από την στάθμη της θάλασσας έχει ύψος 106 μέτρα.
Αντίπαξοι
Οι Αντίπαξοι βρίσκονται σε απόσταση μόλις 3 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι του Γάιου, των Παξών. Είναι ένα πολύ όμορφο μικρό νησάκι με μαγευτικές και περιώνυμες παραλίες που του έχουν δώσει τον χαρακτηρισμό της ελληνικής γαλάζιας λίμνης. Το νησί είναι καταπράσινο από χαμηλή βλάστηση, κυπαρίσσια, κέδρους, σχίνους, μυρτιές, πουρνάρια, πεύκα και σε μεμονωμένες περιοχές κουκουναριές, που ξεχωρίζουν με το ύψος και τον όγκο τους. Ακόμη, το φυσικό τοπίο είναι πλημμυρισμένο από αμπελώνες που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας κρασί, γι’ αυτό και θεωρείται παράδεισος για τους οινοτουρίστες. Το νησί άλλωστε είναι ουσιαστικά ένας τεράστιος αμπελώνας. Εδώ μάλιστα παράγεται και εξαιρετικό κρασί, αλλά είναι σχεδόν απίθανο να το βρεις αν δεν γνωρίζεις καλά κάποιον ντόπιο, καθώς υπάρχει μια άτυπη omerta. Η Αγραπιδιά αποτελεί το μοναδικό λιμανάκι του μικρού νησιού και αυτό που συνδέει το νησί με τους Παξούς, που είναι γεμάτη με ψαρόβαρκες αλλά και σκάφη που έχουν οι ντόπιοι για να επικοινωνούν με τους Παξούς. Πάνω από το λιμανάκι, θα συναντήσετε το μόνο εκκλησάκι του νησιού, τον Αγιο Αιμιλιανό. Ένα μονοπάτι διασχίζει το νησί από τη μια άκρη έως την άλλη, με αφετηρία τον κόλπο της Βρίκα και τερματισμό στο ακρωτήρι Πλάκα με τον αριστοτεχνικό Φάρο, που έχει κατασκευαστεί στα τέλη του 19ου αιώνα και έχει μεγάλη εμβέλεια. Θα χρειαστείτε μιάμιση με δύο ώρες πεζοπορίας να το διασχίσετε από τη μια άκρη έως την άλλη.
Βουτούμι, Βρίκα, Μεσοβρίκα
Στους Αντίπαξους, βρίσκεται ένας πραγματικός καλοκαιρινός παράδεισος, με μερικές, δίχως ίχνος υπερβολής, από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδος: το Βουτούμι, τη Βρίκα και τη Μεσοβρίκα. Τα λόγια φαντάζουν περιττά και μόνο αν αντικρίσεις τα γαλανά νερά (διάφανα τόσο που αν τυχόν τα κοιτάξεις από ψηλά, θα πιστέψεις πως τα σκάφη αιωρούνται πάνω από τον βυθό) και την ανοιχτόχρωμη άμμο θα κατανοήσεις πλήρως περί τίνος πρόκειται! Το Βουτούμι είναι μια μαγευτική παραλία με εξωτική ομορφιά, που θεωρείται από τις ωραιότερες του κόσμου με το πράσινο να φτάνει μέχρι την άκρη της θάλασσας. Τους καλοκαιρινούς μήνες μετατρέπεται σε κοσμοπολίτικη παραλία με επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η Μεσοβρίκα, όπως φαίνεται και από το όνομά της βρίσκεται ανάμεσα από τις παραλίες Βρίκα και Βουτούμι, με άσπρα βότσαλα και κρυστάλλινα νερά. Την προτιμούν οι φίλοι του γυμνισμού.